Fakta

Skottsäkra dörrar

skottsäkra dörrar

Att en dörr ska vara skottsäker, så att den räknas till klassen skottsäkra dörrar, är en särskild säkerhetsfunktion som krävs vid exempelvis rånrisk eller andra förhöjda hotnivåer där skjutvapen kan förekomma.  Ambassader, datacentra,  myndighetsbyggnader, privata bostäder, ”safe rooms” och kontor med särskilda skyddsbehov brukar vara de som behöver denna typ av dörr.

Standard

Den europeiska standarden för den dörr som klarar skott kallas EN 1522/1523 ballistisk standard och de olika klasserna går från FB1 till FB7. Eftersom detta handlar om säkerhetsklassning så är ofta konstruktionerna hemligstämplade på denna typ av dörr för att försvåra för förövare. FB1 innebär att dörren klarar skott från en 22 millimeters ammunition avlossad från ett gevär. det är snäppet ovanför luftgevär som gäller här. Klass FB6 innebär att dörren tål skott på 7,62 mm från en automatkarbin som exempelvis en AK47 (en så kallad kalasjnikov). Vill du veta mer om skottsäkerhet så får du söka efter detaljerna på din favoritsökmotor.

Skottsäkerhet  innebär att dörren inte kan penetreras av en kula eller fragment därav, och att dörrens baksida inte slits upp av skott. En annan aspekt man tittar på vid  klassificering av skottsäkra dörrar är att ingen öppning  ska bildas genom dörren. Behövs ännu starkare skydd finns klasser för splitter och flisor vilket kan vara farligt.  Denna nivå brukar märkas med beteckningen NS eller S.

Alla skottsäkra dörrar får man räkna med att de är massiva, så de brukar väga runt 200 kg. Många leverantörer erbjuder också snygga dörrar eller olika anpassningar för att de ska vara så diskreta som beställaren önskar, så skottsäkra dörrar behöver inte förfula din miljö. Att dörren är diskret är också i sig ett säkerhetsval.

Är ditt skyddsbehov ännu högre finns ytterligare klassificeringar du kan lägga till, och botanisera bland klasser som explosionssäkerhet eller att dörren står emot elektromagnetiska störningar, så kallade EMP/EMI vilket kan slå ut exempelvis elektronik.